EKK Colourful Landscaping

Sint Baronstraat 7
8434 NS Waskemeer

Telefoon: 0516-420401
Mobiel: 06-22812612

E-mail: info@ekk-cl.nl
Website: www.ekk-cl.nl

KvK: 57592926
BTW: NL117992641B01

Werkwijze Inspiratie Portfolio
 • Ideeëntuin Tomkehôf Bijbelplaatsen
  Beleef de lente Beleef de zomer Beleef de herfst Beleef de winter
 •  
  Inspiratie
   
  Mijn inspiratie haal ik uit de schoonheid van de natuur/de schepping door de seizoenen heen.

  Wie zich alleen richt op groenblijvende planten, mist de seizoenen. Juist de herfst is een van mijn favoriete jaargetijden. De felrode en oranje verkleuring van het krentenboompje (Amelanchier lamarckii), de oranje bladeren van de Amerikaanse eik (Quercus rubra), de gele bladeren van de veldesdoorn (Acer campestre) en de goud- en bronskleurige stengels van siergrassen maken een zonnige herfstdag voor mij tot een feest.

  De ontwikkelingen rond “nieuwe natuur” volg ik met belangstelling. Voorbeelden hiervan zijn:
  • de Millingerwaard (het ruimte geven aan de rivier bij hoog water);
  • herstel diverse beekdalen (vaak is dit het opnieuw laten meanderen van gekanaliseerde beken en de beek ruimte geven om het naastgelegen land te overstromen bij grote wateraanvoer);
  • bloemrijk grasland op diverse plaatsen.

  Wanneer de natuur zoveel inspiratie geeft, is het voor mij een logisch vervolg dat ook de tuin ruimte biedt aan natuurlijke processen. Deze situatie kan op allerlei manieren bereikt worden. Enkele voorbeelden:
  • takkenrillen van snoeihout;
  • houtstapel van stammen en takken van gevelde bomen en heesters;
  • drachtplanten (= planten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel);
  • inheemse bomen en heesters;
  • vijver met flauwe oevers;
  • nestkastjes;
  • insectenhotels.

  Bij sommige van deze voorbeelden is er sprake van hergebruik van oude en afgedankte materialen. In ideeëntuin Tomkehôf zijn de takkenrillen en houtstapel het nieuwe “huis” van allerlei dieren geworden. De insectenhotels worden gemaakt van overtollige blokjes hout en stukjes buis; al snel na plaatsing waren ze in gebruik.

  Op het Festival des Jardins in Chaumont, Frankrijk, zag ik in 2011 grappige constructies van oude kratjes en pallets en kleurrijke 200 liter vaten in een nieuwe rol.

  Ook in het groot vind ik hergebruik zeer inspirerend. Denk aan industrieel erfgoed met een nieuwe bestemming (zoals het Droste-gebouw in Haarlem) en de ontwikkelingen in het Ruhrgebied in Duitsland, waar industrieel erfgoed onderdeel wordt gemaakt van landschapsparken.

  Onderstaand een overzicht van beelden die mij inspireren:
     
   
   Het festival des Jardins, Chaumont-sur-Loire, Frankrijk, met voorbeelden van onder andere verrassend hergebruik van materialen, maar ook natuurlijk ogende beplanting. 
     
  De Floriade 2012 met hergebruik van oude stenen en beplanting als een bloemenweide. 
     
   De weidsheid en de stilte van het Fochteloërveen in de nazomer, waar de veranderende kleuren de naderende herfst aankondigen. 
     
  Eenzaam kerkje in het plaatsje Gershøj, Denemarken, het land waar landschap vooral een synoniem lijkt te zijn
  voor ruimte.
     
  Graan- en stoppelveld met ruimte voor wilde bloemen langs de randen. Hier net over de Duits-Nederlandse grens en op het Deense eiland Møn, maar in Nederland ook steeds meer toegepast in akkerbouwgebieden.
     
  Great Dixter, Engeland, laat zien dat de boomgaard tegelijkertijd ook een bloemenweide kan zijn.
     
  Industrieel erfgoed in Haarlem. Het Droste-gebouw is met veel respect voor de geschiedenis omgevormd tot een complex met appartementen en een restaurant en maakt nu deel uit van een woonbuurt.
  Een van de gebouwen van de lichtfabriek wacht nog op zijn nieuwe bestemming. Vooralsnog doet Hedera helix (klimop) een poging tot machtsovername.
     
     
     
     
  Loseley Park, Pashley Manor, Sissinghurst Castle en RHS Garden Wisley, Engeland, waar de oude landhuizen prachtig tussen het groen ingebed liggen en zo onderdeel zijn van hun omgeving.
  De tuinen van Sissinghurst Castle gaan naadloos over in de omgeving en lenen zo het landschap.
  De enorme rotstuin in RHS Garden Wisley is strikt genomen geen natuur, maar oogt wel heel natuurlijk.
     
  Verspreide berken en jeneverbessen zover het oog reikt op de Lüneburger Heide, Duitsland.
     
  De Millingerwaard, waar de rivier de Rijn de ruimte krijgt en er "nieuwe natuur" is ontstaan, die in hoogzomer op sommige plekken oogt als een gigantische bloemenweide.
     
  Zandverstuiving op de Veluwe, indrukwekkend door de enorme open ruimte.
     
  Het Oostervoortsche Diep, een hersteld beekdal in Drenthe met weelderige, natuurlijke vegetatie langs en op de oevers en mogelijkheid tot overstroming.
Webdesign verzorgd door © Aksint